Kakva vas iznenađenja očekuju u Rotterdamu

oznor
Volim ga puno više nego Amsterdam, koji me podsjeća na razglednicu. Presladak je. Rotterdam je puno realističniji, ima stomak. – Nancy Goldin,američka fotografkinja.

 

Iako smo kupili dva mala kuferčića koja po svim standardima idu u avion i baš nikad nam, niti na jednom aerodromu, nisu to uskratili, eto već drugi put u Splitu na letu za Amsterdam inzistiraju da napravimo check in i tako izgubimo dodatnih 40 min čekajući našu prtljagu na Schipholu. Ovo dijelimo s vama isključivo da znate, da ako imate kabinsku prtljagu ne znači da ćete je moći i unjeti u kabinu, barem je to tako ako letite iz Splita… Ovaj put su nas čekali dragi prijatelji Nancy i Eric u Rotterdamu, koji su došli zbog nas na dvodnevni izlet iz Bruxellesa u kojem žive i rade. Usprkos čekanju naše prtljage, uhvatili smo planirani vlak za Rotterdam i našli se s njima baš u vrijeme koje smo planirali. Proveli smo prekrasnu večer u Nieuw Rotterdams Cafe u veoma popularnoj i gužvovitoj subotnjoj večeri u Witte de Withstraat. Za mjesto za nas četvero se izborila Nancy rekavši da je Marijani rođendan, pa su nam sastavili dva stola iako je sve bilo prepuno i nismo imali rezervaciju. I mlada konobarica je došavši po narudžbu prvo čestitala rođendan. Predobar uvod u naš holandski jesenski izlet.

Sutradan smo se našli na obilasku Rotterdama brodom ispod Erasmus mosta, kompanija Spido BV. Za razliku od agencije u Amsterdamu koju smo sami odabrali, ovo je bio Nancyn odabir i bio je uistinu super. Dulje od jednog sata, s izvrsnim obilaskom za fotkanje, ne može bolje. Na brodu ima hrane i pića za kupiti, a na razglasu je objašnjenje na Nizuzemskom, Engleskom i Francuskom jeziku, pored svake zanimljivosti kraj koje brod prođe. A prošli smo pored Wereldmuseum, Dock Art Gallery, Het Park, Euromast, Delfshaven,kroz Waalhaven, pored Hotela New York i,naravno, Erasmusbruga. Vrijeme nije bilo idealno, uglavnom oblačno i vjetrovito, tako da je na najvišoj palubi prilično puhalo. No zato je na donjoj palubi zatvoren prostor, topao i ostakljen, pa se sve vidi iznutra.

erasmus bridge in rotterdam

man and women in the port of rotterdam

Ručali smo u Grand cafe-restaurant Loos gdje smo, između ostalog, pojeli izvrsnu krem juhu od gljiva. Ugodna atmosfera i vrlo ljubazni konobari… uostalom, ljubaznije ljude generalno, ne pamtimo da smo sreli igdje do sada. Ljudi na ulici, konobari, prodavači – nasmijani i ljubazni i apsolutno prijateljski raspoloženi. Nakon ručka smo ispratili naše drage prijatelje, a mi smo nastavili ulicom Eendrachtsweg, pored prekrasnog malog kanala sa zelenom vodom.

a river that runs through the park

Rotterdamska shopping meka su ulice Lijnbaan,Hoogstraat i Beursplein ili kako lokalci kažu Koopgoot. Stotine ljudi,stotine prodavaonica…nema što nema. Svjetski poznate marke, nama nepoznate nizozemske marke, robne kuće: roba, cipele, kućne potrepštine, muzički instrumenti, bicikle, suveniri… iskreno, mislim da ne postoji netko tko može prošetati ovim dijelom grada, a da ne kupi bar jednu sitnicu.

a woman sitting on the chair in the shopping street

Budući smo se u Amsterdamu “navukli” na bicikliranje, nije bilo šanse da ne rentamo bicikle i u Rotterdamu. Kao i svaki dobar hotel koji drži do sebe u Rotterdamu, tako se i u Holiday Inn Express Rotterdam, tek nekih 5 minuta pješice od centralne stanice, u kojem smo odsjeli, moglo to napraviti, pa smo za 35€ rentali cjelodnevno dvije bicikle. I prešli smo nekih 25 kilometara. Što mislim da je za bicikliste poput nas, koji su tek drugi put ove godine sjeli na iste, zavidan broj pređenih kilometara. Ali zato smo obišli puno više nego bismo to uspjeli kao pješaci, uključujući i tramvaj.

Prekrasni stari dio Rotterdama Delfshaven, ostao pošteđen u bombardiranju 1940. sa starim mlinom i redom tradicionalnih kuća pored kanala, jednostavno je mjesto koje se ne smije propustiti ako se nađete u Rotterdamu.

ships in the canal and old buildings around the canal in Rotterdam with cloudy sky

Taj dio je malen, ali uistinu prekrasan. Na samom ulasku u Delfshaven prisustvovali smo podizanju i spuštanju mosta, zbog prolaska većeg broda. Promet stane na par minuta, most se digne skoro pod 90 stupnjeva, brod prođe, most se spusti, i život nastavi dalje…

woman in black in front of drawbridge in Rotterdam

Potom smo prošli kroz Het Park, pa u Maastunnel (otvoren 1942.god.), i to u njegov dio samo za bicikliste i pješake, kojim ispod rijeke Maas u dužini od skoro jednog kilometra, dovozite s jedne obale rijeke Maas na drugu.

wooden bridge across the river in the park in Rotterdam

a woman that drives a bike in the Maastunnel in Rotterdam

A onda uokolo Maashavena do Hotela New York na kavu i kolač. Inače, Hotel New York je prvotno izgrađen 1896. godine, a 1993.godine, na mjestu tadašnjeg hotela, izgrađen je u današnjem starinskom obliku, koji se izvanredno uklapa u panoramu Rotterdama, sa svim tim novim,visokim zgradama iznad njega. A u prizemlju je veliki restaurant s jedne strane šanka, a s druge caffe bar, za koji se uglavnom ne treba čekati red.

a man and a woman in front of the New York Hotel in Rotterdam and blue sky above them

Two coffees and cake on the table

Markthal je bilo naše slijedeće odredište. Fantastičan market u čarobnoj zgradi koju je otvorila kraljica Nizozemske Maxima prije četiri godine, točnije 01.10.2014. U sredini zgrade je market, sa strana su restorani – među njima i Jamie’s Italian, koji je otvorio Jamie Oliver nakon što je po talijanskim selima skupljao recepte od starih bakica. Naravno da nismo propustili priliku ručati u njemu i uistinu je bilo izvrsno: krem juha s gljivama i Paddenstoelen Fritata s rukolom i pancetom. Iznad restauranta je stambeno poslovna zgrada u obliku potkove. Iznad tržnice 11.000 m2 zidova je oslikao Arno Coenen. Slike prikazuju ogromno voće, povrće, sjemena, ribe, cvijeće i insekte. Must see za svakoga tko dođe u Rotterdam.

Markthal and the Ferris wheel in Rotterdam

a woman in front of Jamie's Italian restaurant

Rotterdam je nominiran kao najbolji svjetski festivalski grad prije par godina; Rotterdam je arhitektonsko čudo sa Cube kućama, Erasmus mostom, Rotterdamskom centalnom stanicom, Markthalom i mnogim drugim fascinantnim zgradama; Rotterdamska luka je vodeća u Europi i šesta na svijetu po veličini; Rotterdam je grad s najvećim brojem nogometnih klubova u Nizozemskoj (7); Witte de Withstraat je unikatna ulica ispunjena galerijama, avantgardnim buticima, restoranima i (umjetničkim) barovima; Rotterdam ima i Delfshaven, stari dio grada u kojem je rođen i Nizozemski povjesni heroj, moreplovac Piet Hein. Rotterdam jednostavno morate posjetiti… i sigurni smo da ćete se kad-tad opet vratiti.

 

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript