Smokie – moja glazbena abeceda

Nitko od nas ne može birati neke stvari u životu. Ne može birati roditelje, braću, sestre, svojtu. Ne može birati gdje će biti rođen, niti koje će boje kože biti. Ne može birati ni vjeru, ni nacionalnost. Sve te stvari su nam nametnute rođenjem. Mislim da je tako i s muzikom. Zapravo, uvjeren sam u to. Ni mene nitko nije pitao kad sam bio jako mali, što želim slušati. Odrastao sam uz muziku koju su slušali moji roditelji. Moja jedina sreća je bila što je moj otac imao, po mom mišljenju, izuzetno dobar ukus po pitanju muzike. Prije nego sam počeo birati grupe i pjevače/ice po mom gustu, odrastao sam uz Smokie, Rod Stewarta, Hot Chocolate, Cheap Trick, Dianu Ross, Tom Jonesa… I svi ti izvođači ostali su duboko u meni, jednostavno kad god čujem neku njihovu pjesmu hvata me neka slatka nostalgija, sjetim se svog oca i njegovog osmijeha kad bih, onako malen i sretan, odabirao singlicu koju želim slušati. A moj otac je kupovao ploče, uglavnom singlice, gdjegod je stigao. Naime, bio je pomorac, pa bi mnoge od njih, koje tada nisu niti izašle u nas, završile u nas doma. Već kao dijete naučio sam ‘ko je ‘ko u tom prekrasnom svijetu pop-rock muzike.

Popular band is playing on the stage with audience in front of them.

Smokie (u samom početku pisalo se Smokey) su rock band iz Bradforda, Yorkshire. Hrapavi glas Chris Normana me pridobio na prvu. Početak nije bio baš sjajan, prvi album Pass It Around prošao je totalno nezapaženo. Tad na scenu stupaju poznati producenti i skladatelji Chapman i Chinn, i već s drugim albumom Changing All The Time (1975) počinju proboj ka međunarodnom uspjehu. “If You Think You Know How To Love Me” i “Don’t Play Your Rock’n’Roll ToMe” postaju hitovi u Engleskoj i Njemačkoj. Treći album Midnight Cafe (1976) je bio pun pogodak. Mislim da nema radio stanice u Europi koja nije vrtila “I’ll Meet You At Midnight”, priču o mladom studentu Jean-Claudeu koji je danima dogovarao tajni rendezvous s Louise-Marie na Les Champs Elyses, ostavši na kraju sam. Najpoznatija postava Smokieja prašila je diljem starog kontinenta. Chris Norman, Alan Silson, Terry Uttley (jedini koji je i dan danas u bandu) i Pete Spencer. A kad je krajem 1976. izašla”Living Next Door To Alice”, njihov najveći hit, članovi grupe su postali evropski superstarovi s rasprodanim turnejama i milijunima prodanih ploča.

Popular band is playing on the stage with audience in front of them.

Njihova slijedeća dva albuma Bright Lights & Back Alleys (1977) i The Montreaux Album (1978), koji sam jednostavno obožavao i znao sve pjesme s njega napamet, zacementirao je njihov status. Na vrhuncu njihove karijere 1978. godine, Chris Norman snima duet sa Suzi Quatro “Stumblin’ In.” Pjesma je bila tjednima na vrhovima top-lista, a uspjeh je doživjela i u SAD-u. Smokiejev slijedeći singl bio je “Mexican Girl”, i to je ujedno bio posljednji mega hit kojeg su imali. Malo po malo, njihova slava i popularnost su počeli kopniti. Kad je, nakon njihovog zadnjeg zajedničkog albuma Midnight Delight 1982. Chris Norman napustio band, Smokie je u potpunosti nestao sa scene. Nisu prestali postojati, ali slava i rasprodane turneje sad su bili prošlost. Chrisa je zamijenio Alan Barton i prvi album s novim pjevačem All Fired Up 1988. je privukao pažnju, ali niti približno kako su se članovi banda nadali. Chris Norman je, u međuvremenu, nastavio solo karijeru, ali osim hita “Midnight Lady” nije imao nekog velikog uspjeha. Svakako, band kontinuirano svira, izdaje albume, odlazi na turneje po manjim dvoranama i klubovima, članovi se mijenjaju, i eto, tako je došla i ova 2018. godina kad sam vidjevši da imaju koncert u Pragu, odlučio ispuniti dječačku želju i poći na koncert meni izuzetno dragog  banda.

Popular band is playing on the stage with audience in front of them.

Tipsport Arena nije bila ispunjena, čak dapače, dobar dio dvorane bio je prazan, pa je po mojoj procjeni bilo oko 6000 posjetitelja. To, međutim, nije omelo band da održi koncert kako su zamislili. Ova mini turneja po Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj održana je uz pomoć Danubia Orchestra Obuda iz Budimpešte, tako da je zvuk bio potpuniji i umjetničkiji. Zapravo, jedini mali nedostatak cijelom nastupu, bio je isforsirano hrapavi glas sadašnjeg pjevača Mike Crafta s pokojom pogreškom u pjevanju, ali sve je to rock’n’roll… Odnos s publikom je bio odličan, kao i uigranost orkestra i banda. Osim pjevača i ritam gitariste Mike Crafta, Smokie još sačinjavaju: Mick McConnell – solo gitara, Terry Uttley – bas gitara, Martin Bullard – klavijature i Steve Pinnell – bubnjevi.

Popular band is playing on the stage with audience in front of them.

08.12.2018. subota, Tipsport Arena Praha, 6.000 gledatelja, 19:05 – 20:45

Setlist

01. I’ll Meet You at Midnight

02. Something’s Been Making Me Blue

03. Lay Back In the Arms of Someone

04. It’s Your Life

05. Take Good Care of My Baby (Carole King cover)

06. Mexican Girl

07. For a Few Dollars More

08. Wild Wild Angels

09. If You Think You Know How to Love Me

10. I Don’t Want to Talk About It (Crazy Horse cover)

11. Changing All the Time

12. And the Night Stood Still

13. Rose-A-Lee

14. Have You Ever Seen the Rain (CCR cover)

15. Whisky In the Jar (Irish trad. cover)

16. Oh Carol

17. Needles And Pins (Jackie DeShannon cover)

encore

18. Don’t Play Your Rock’n’Roll to Me

19. Living Next Door to Alice (New World cover)

Popular band is playing on the stage with audience in front of them.