Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Planine koje okružuju dolinu u kojoj su Saalbach i Hinterglemm (do 1987. godine je bilo samo jedno mjesto – Saalbach), zajedno s Leogangom i Fieberbrunnom (Tirol) koji su u slijedećoj dolini, broje 270 km staza. Sve staze su povezane, i svaki zaljubljenik u skijanje pronaći će neku kao stvorenu za sebe – od plavih, širokih i položenih, za početnike i one koji vole skijati sporije, do uistinu crnih – koje su strme i uske, a vode između stabala prekrivenih snijegom na sjevernoj strani, pa su uvijek u hladu i ledu (Zwoelferkogel – Nordabfahrt, 3km). U Saalbach-Hinterglemmu je bilo Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju 1991. godine, utrke Svjetskog kupa održavane su i prije te godine, a nakon poduže pauze, ponovo 2015. super-veleslalom i spust, te 2018. veleslalom i slalom.

Mountain covered by snow

U pogledu žičara, ovdje prevladavaju gondole, što stajaće što sjedeće, a ostatak su sjedežnice, i to redom sve nove s kupolom, pa ako želite odskijati cijeli krug oko doline, užitku nikad kraja. Takav krug (sa zaustavljanjem radi hrane ili pića) se može odskijati, bez problema, u jednom skijaškom danu i uistinu je prekrasan, još ako je vrijeme bez oblačka i vjetra, ta avantura će vam ostati u dragom sjećanju. Već sam spomenuo 270km staza, koje su se raspodijelile na: crne 18km, crvene 112km i plave 140km.

Mountain valley covered by snow

Ako ćete se opredijeliti za selektirano dnevno skijanje, onda je favorit definitivno područje iznad Hinterglemma, od Reiterkogela (1.819m) do Spieleckkogela (1.998m). Prekrasne plave staze 19,20,25,26,27,32 i 34 su za uživanje u skijanju, pogotovu za sunčanih dana, jer je taj dio doline u cjelosti osunčan. Treba samo obratiti pažnju da se skijajući stazom 34 ne zanesete, pa produžite do dna s 34a, jer na dnu nema žičare, nego ćete morati čekati ski-bus,da vas vrati u Hinterglemm ili Saalbach. Ista stvar je i sa stazom br.68, koja završava u mjestu Viehhofen.

Three ladies on skis on the mountain

Staze F11-12-13, s vrha Henne iznad Fieberbrunna (2020m) do Monocable gondole u dolini za prijelaz na dio skijališta iznad Hinterglemma, nude više od pet kilometara skijaškog uzbuđenja, i to je najduža dionica na ovom dijelu skijališta.

A giant pin in the snow

Staze iznad Leoganga su također fenomenalne. Staza br. 92 je pravi primjer jedne takve. Za iskusnije i bolje skijaše i one koji vole više izazova u skijanju je svakako druga strana doline, čije staze gledaju na sjevernu stranu, pa su vrlo brzo u hladu. Crne staze 14 s vrha Zwoelferkogel skroz u dolinu ili 15 (na kojoj se vozio spust Svjetskog prvenstva) prema samom mjestu Hinterglemm, te crna staza 1 s vrha Schattberg Ost u Saalbach, su pravi ispit skijaške vještine. U svakom slučaju, Saalbach-Hinterglemm je jedno od najraznovrsnijih, a i ponajboljih skijališta u Austriji.

Mountain covered by snow

Jedna od najpopularnijih planinskih koliba je Wildenkarkogel Huette na 1.910m, s DJ kućicom, ležaljkama na otvorenom i restaurantom. Tu je također i Walleggalm, pokraj staze 19, u kojem često gostuju popularni Apres-ski pjevači iz Austrije i Njemačke. A od novijih, tu je Hendl FischereiMama Thresl na Asitzu, iznad Leoganga, sa super atmosferom i, uglavnom, modernom muzikom.

Two skiers in the deck chairs on the top of the mountain
A woman is sitting in the caffee bar on the mountain

Kad smo već kod apres-skija, treba istaknuti da je uistinu vrhunski; zabava je zajamčena od 15:00 pa nadalje, sve do kasno u noć. Ima pregršt restorana (izdvojio bih restaurant „Knappenstube“ s odličnom hranom), barova, striptease-bar, noćni klub… Najpoznatiji među apres-ski barovima je svakako Goassstal, koji je par godina nosio titulu najboljeg apres-ski bara u cijelim Alpama! A u njemu je stvarno ludnica!!! Govorim o Hinterglemmu. U Saalbachu nam se najviše svidio Eva Alm, u samom središtu mjesta. Fenomenalan bar- restaurant s izvrsnom atmosferom.

People on the snow street in the center of a small town

Od svih smještajnih jedinica u kojima smo do sada odsjeli, najoptimalniji je hotel Gungau na dnu staze Zwoelferkogel, odmah pokraj gondole, pa nam je sve bilo pojednostavljeno. Hotel je sa tri zvjezdice, sobe odlične, hrana također, a u cijenu su uključeni fitness i wellnes prostorija. U hotelu se može kupiti i ski-pass, a naravno ima i grijana prostorija za skije i pance. Za obitelji s djecom savršen izbor, pogotovu ako se uzme u obzir da su baby-liftovi, te vučnice za one koji uče skijati, kao i noćno skijanje tek minut od hotela. Od hotela do samog centra mjesta Hinterglemm ima točno 5 minuta lagane šetnje.

People on the snowy street in the center of the small town

Od četiri mjesta koja čine polazne točke ovog mega-skijališta, bili i odsjeli smo u tri: Saalbachu, Hinterglemmu i Fieberbrunnu. Sasvim je svejedno da li se odlučite za Saalbach ili Hinterglemm, ne možete pogriješiti. Pregršt dobrih restorana, barova, šetnica i živa atmosfera na svakom koraku stvarno su reprezentativni primjer kako moderni ski resorti trebaju izgledati. U svakom mjestu postoji Spar i Billa, trgovine sa skijaškom opremom, običnom odjećom i cipelama. Fieberbrunn je dosta tiše mjesto, bez ludih zabava i bez neke posebne atmosfere.

Gleeful people are walking in the town while it is snowing

Od drugih aktivnosti, onaj tko voli može se okušati u padobranstvu (ima škola, tereni, dosta ljudi se može vidjeti kako lete zrakom), a postoji i staza za noćno sanjkanje s vrha gondole Reiterkogelbahn, pa sve do samog mjesta, što je uistinu prekrasna zabava! Čovjek se uvijek vraća na mjesta koja mu ostanu u lijepom sjećanju i gdje se osjeća ugodno i sretno. Mi smo do sada bili šest puta i mislim da to još nije konačan broj.

A woman poses on the top of the mountain

U veljači 2015. godine bili smo na utrkama Svjetskog kupa u super-veleslalomu i spustu, koji su se održavali na Zwoelferkogelu. Večer prije prve utrke, bili smo na izvlačenju startnih brojeva u centru Hinterglemma, i bio je to vrhunski događaj. Ono što nas je najviše dojmilo bilo je ponašanje najboljih skijaša brzih disciplina. Tako obični i skromni sportaši, mladići koji su svjesni svoje sportske veličine, a opet, simpatični i sramežljivi, sa svima koji su to tražili slikali su selfije, i po nekoliko puta ako ne bi slika uspjela iz prve. Svi do jednoga. S osmijehom na licima i bez imalo nervoze ili arogantnosti, kao da su s prijateljima na nekoj zabavi. Janka, Mayer, Franz, Fill, Theaux… bio sam tako sretan da mogu biti u blizini tako velikih zvijezda, a tako običnih ljudi. Oba dana, 21. i 22.02. u obje utrke pobijedio je Matthias Mayer iz Austrije. A utrke je pratilo 22.000 ljudi, što uz stazu, što na tribinama u ciljnoj areni. Start je bio na 1980 m, a cilj na 1.060 m. Dužina staze je bila 3.600m, a največi nagib 72%.

Two girls and a man take a photo
Audience in the finish line cheering