Salzburger Sportwelt – naš prozor u Alpe

Svakim pređenim kilometrom uzbuđenje se sve više pojačavalo. Nije ga omelo niti oblačno nebo, crnilo koje je prijetilo ispuštanjem pahulja ili kiše, više ni ne znam. Nismo o tome niti razmišljali. Pičila je muzika u autu, svi smo bili raspoloženi…prvi put idemo na skijanje u Austriju. Godina je bila 2006. Prohladni januar (nekako mi pjesnički zvuči, puno više nego prohladni siječanj, ali svejedno). I onda 6,5 kilometara dugi Tauerntunnel. Dakle, kad zatvorite oči i zamislite neku lijepu sliku…ili kad legnete, pa se natjerate da nešto počnete sanjati dok uistinu ne usnete, pa vam u misli dođe idilična slika zimskog krajolika, onako sve bijelo, sunčan dan, a od hladnoće one sitne iglice plešu po zraku da ne znate da li vam se priviđa ili se stvarno to događa…e, pa baš ta slika nas je dočekala na izlazu iz tunela. Nikad je neću zaboraviti. Nakon sumornog olovnog neba, koje nas je pratilo cijelim putem, izlazak iz tunela i ulazak u neku sasvim drugu priču. Plavo nebo, minus pet stupnjeva, sve bijelo osim autoputa. I ono što zvuči još nevjerovatnije, svih sedam dana bilo je takvo vrijeme. Bez ijednog jedinog oblačka, a temperatura niti jedan dan nije prešla u pozitivu. To je bio naš prvi susret s Flachauom i Austrijom zimi. Nakon tek jedne godine skijanja, i to na relaciji Kupres – Blidinje, ovo je bilo nešto sasvim različito (blago rečeno). Osmijeh se jednostavno navuče na lice i više se ne skida. Ostalo je sve, kako kažu, povijest. Te 2006. moja ljubav prema skijanju postala je vječna. Unatoč svim mojim padovima, a bilo ih je više od stotinu sigurno, svim mojim modrim koljenima i podkoljenicama, unatoč toliko puta udarenoj glavi, moja ljubav je samo rasla i rasla. Danas je to sasvim jedna druga priča. Znam da nikad neću biti profesionalni skijaš (hm, ni blizu), ali danas to sliči na nešto u svakom pogledu. No, ono što mi je najdraže u cijeloj toj priči je da su moja dva momka naučili skijati i da su danas vrlo dobri skijaši.

A conservatory and a tree covered by snow.
Two people are walking along ski track in the valley covered by snow.

Kad god pitate nekog vrsnog skijaša, ili pročitate neki osvrt ili priču o skijalištima, uglavnom se Flachau spominje u negativnom kontekstu. Kao, prelagane staze, prevelike gužve, ružno mjesto nepovezano sa obližnjim skijalištima…Međutim, ja se s tim ocjenama ne bih složio. Možda staze koje vode prema samom mjestu Flachau jesu uglavnom plave, ali lijepih strmijih staza ima s druge strane brda prema Wagrainu ili npr. u Zauchenseeu. Ako su ovdje prevelike gužve, što je onda u Kitzbuehelu. Tako nešto nisam doživio nigdje drugo. Dobro, samo mjesto nije neka ljepota, baš kao ni Wagrain, ali ima sve što neki resort treba imati, i tik je do autoputa…Ali, idemo po redu.

Ski runs and ski huts on the mountain with a view to the valley.

Cijelo skijaško područje južno od Salzburga zove se Ski Amade, s naglaskom na e, po Amadeusu. Ono se sastoji od pet resorta: Salzburger Sportwelt, Schladming Dachstein, Gastein, Grossarltal i Hochkoenig. Salzburger Sportwelt dalje čine: Snow Space Salzburg (Flachau-Wagrain-St. Johann), Zauchensee-Flachauwinkl, Flachauwinkl-Kleinarl, Radstadt/Altenmarkt, Eben, Filzmoos i Goldegg. Niti jedno od ovih područja nije međusobno povezano žičarama, tako da, ako želite obići dva ili tri različita skijališta, morate uzeti ski-bus, koji je, naravno, besplatan ako imate ski-pass. Realno, u jednom danu jedina dva skijališta koja možete stići odskijati su Zauchensee-Flachauwinkl i Flachauwinkl-Kleinarl. Naime, autobusu treba tek par minuta da vas doveze od jedne do druge početne žičare.

A view from the hut toward the valley covered by snow.

SNOW SPACE SALZBURG

Ski područje Flachau-Wagrain-St. Johann broji nekih 120 kilometara perfektno ispeglanih staza i svaki metar skijališta pokriva umjetno zasnježivanje. Ovo područje pokriva 45 žičara: 11 gondola, 16 sjedežnica i 18 vučnica (isključivo gdje su ski škole i sasvim nebitna mjesta). Težina staza je raspoređena u slijedećem omjeru: 41% plave, 48% crvene i 11% crne. Staze se protežu od podnožja na 950m, a najviši vrh je na 1990m nadmorske visine. U krajnje točke skijališta možete doskijati bez problema u jednom danu. Ima nekoliko staza koje možete odskijati s vrha brda do samog dna i to je stvarno užitak, jer staze nisu prestrme. Od izlaska na vrhu sa Space Jet 3 sjedežnice do dna na ulasku na Space Jet 1, pa zatim Rote 8er staza od vrha do dna, onda s vrha Grafenberg do dna, te plava duga staza s izlaska sjedežnice Strassalm do dna u Alpendorfu. Četiri prekrasne staze od po šest i više kilometara svaka. Iznad Flachaua se nalazi i staza Hermann Maier, na kojoj se voze utrke Svjetskog kupa u slalomu za žene, a nazvana po jednom od najvećih skijaša svih vremena, koji je rodom iz ovog kraja, u kojem i živi. Hermann je rođen 1972. i uz Didier Cuchea, moj je omiljeni skijaš brzih disciplina. “Herminator” je osvojio Svjetski kup četiri puta, ima dvije zlatne Olimpijske medalje i triput je bio svjetski prvak. Također je i treći po broju pobjeda u Svjetskom kupu, odmah iza Ingemara Stenmarka i Marcela Hirschera, s tim da Marcel još skija, i ne misli tako lako odustati od osvajanja prvih mjesta u dogledno vrijeme. Ono što “Herminatora” čini jedinstvenim je, da je nakon prometne nesreće s motociklom 2001. godine umalo izgubio nogu, i usprkos tome što su svi mislili da je poslije operacije njegova skijaška karijera završila, i što je pauzirao cijelu slijedeću sezonu i Olimpijske igre u Salt Lake Cityju, on je 2003. osvojio prvo mjesto u najtežoj utrci Svjetskog kupa u Kitzbuehelu. Čak štoviše, slijedeću sezonu bio je ukupni pobjednik Svjetskog kupa, kao i pobjednik u Super-velesalomu. Tad je dobio i Laureus World Sport nagradu za “Povratak godine”. Zaista impresivno.

Ski run on the mountain on a sunny day.
Ski runs on the mountain covered by snow.

ZAUCHENSEE-FLACHAUWINKL

Jedan dan obavezno ostavite za skijalište Zauchensee-Flachauwinkl, do kojeg možete doći sa ski-busom iz Flachaua. 45 kilometara prekrasnih staza, od kojih 52% plavih, 42% crvenih i 6% crnih, koje uključuju i spust stazu Svjetskog kupa za dame, garantira odličan jednodnevni provod. Sve staze, osim one s vrha Rosskopf do dna u Flachauwinkl, završavaju u istoj dolini u kojoj se nalazi samo mjesto Zauchensee na 1350m n/v. Najviši vrh skijališta, ujedno je i startna kućica za spust na 2173m. Najduže dvije staze iznose po 4,5 kilometara, i to Gamskogel Ostabfahrt, te Hochalmrinne.

Top of the mountains covered by snow.
Ski run that leads to the village.

FLACHAUWINKL – KLEINARL

A drugi dan posjetite skijalište Flachauwinkl-Kleinarl ili jednostavno Schuttleberg. Highlight skijališta su dvije fenomenalne staze od vrha brda između ova dva mjesta, prema objema stranama. Staza prema Kleinarlu počinje crvenom markacijom, te se od sredine račva na dvije staze do dna: crnu ili okolnu plavu. Neka vas ne preplaši crna markacija jer osim jednog doista kratkog dijela (cca dvadesetak metara), koji jest strmiji, ostatak donjeg dijela staze bi komotno mogao biti označen crvenom bojom. Cjelokupna staza, skijajući donjim crnim dijelom, duga je 3,5 km, dok je skijajući plavim dijelom duga 5,4 km. Dužina cjelokupne staze od vrha prema Flachauwinklu je 6,7 km, te je cijela plave markacije. Službeno ima 28 kilometara staza i to 68% plavih,25% crvenih i 7% crnih, a skijaše i boardere prevozi sedam sjedežnica. Postoje još tri vučnice, jedna na dnu u Flachauwinklu, a druge dvije na dnu u Kleinarlu. Do početne sjedežnice u Flachauwinklu vozi besplatni ski-bus (za sve sa ski-passom) iz Radstadta preko Flachaua. A za ručak i kavu s Kaiserschmarrn na stazi, mi smo se odlučili za Hubertusalm i sve je bilo odlično.

A mascot of lion and deck chairs on the top of the mountain
Two cups of coffee and pancakes on the table.
Kaiserschmarrn u Hubertusalmu
View from the slope to the mountain valley.
Ski slope towards valley and the highway in the background.

Govoriti o ovom cjelokupnom području, a ne spomenuti desetke apres ski koliba, restauranta i barova, bio bi grijeh. Mislim da na malo kojem skijalištu ima toliko mjesta za iće, piće i zabavu, kao u Salzburger Sportweltu. Na stazama velika većina koliba su odlične, tako da mislim da ne možete promašiti u kojoj god se zaustavite na predahu od skijanja ili boardanja. U samom mjestu izdvojio bih Flachauer Gutshof sa svakodnevnom živom muzikom i plesom, te dobrom hranom. Također, moj favorit je Paulerai u sastavu Hotela Matteo (u kojem smo odsjeli posljednja dva puta), koji radi do dva sata ujutro i koji je uvijek pun s dobrom atmosferom, a tu je još i restaurant Hoagascht u samom centru Flachaua, sa super atmosferom. Kako sam već spomenuo, Flachau i Wagrain nisu najljepša mjesta koja ste posjetili u životu. Oba su, u stvari, niz kuća i hotela poredani uz glavne ulice. Nemaju centar s pješačkom zonom, niti nekih lijepih starih zgrada, kuća, dvoraca ili kula. Zauchensee je planinski dio mjesta Altenmarkt, koji se sastoji samo od hotela i apartmana. Sankt Johann im Pongau je glavni grad Pongau oblasti i 2018. godine broji 4700 stanovnika. Smješten je u dolini Salzach. Grad živi od skijaškog turizma zimi, a od hikinga ljeti. Južno od grada nalazi se prekrasan klanac Liechtensteinklamm. Dugačak je 4 km i može se obići pješačkim stazama koje je prvi izgradio knez Johann II. Liechenstein 1875. godine. Ono po čemu je ovaj grad poznat je ujedno i najcrniji dio njegove povijesti, jer je u njemu bio nacistički logor za vrijeme Drugog Svjetskog rata, u kojem je pobijeno više od 4000 Sovjeta. Najpoznatije ime u novijoj povijesti iz Sankt Johanna je proslavljena skijašica Petra Kronberger (olimpijska zlata u slalomu i kombinaciji, te svjetska prvakinja u spustu i trostruka osvajačica svjetskog kupa).

House with a view toward ski run and the village.
Skiers in front of the hut on the mountain.

Radstadt je povijesni gradić u distriktu St. Johann im Pongau i broji oko 4800 stanovnika. Još u Rimsko doba, put iz Akvileje za tadašnji Salzburg preko prijevoja Tauern, prolazio je ovim krajem i tu je osnovano naselje Rastat (“odmaralište”), koje se spominje još 1074. Utvrda Radstadt izgrađena je u 13. stoljeću, a 1298. godine dobio je gradska prava. Danas je Radstadt turistički grad, koji je u sustavu skijališta Ski Amade i koji svoje skijalište dijeli s Altenmarktom. Sa svoje tri stare kule i lijepim centrom grada, odličan je izbor za poslijepodnevnu kavu i kolač iza skijanja ili možda večeru. Mi smo se odlučili za stvarno ukusne kolače u Stadtcafeu Sendlhoferu i nismo pogriješili. Od Flachaua je udaljen svega 7-8 minuta automobilom.

Street surrounded by houses covered by snow
Centar Radstadta
Fortress covered by snow by the stream
Radstadtska stara kula

Zaključno, ako postoji neko područje gdje je snijeg više-manje zagarantiran cijelu zimu, to je područje od Flachaua do Zauchenseea. U ovih 12 godina, od kada smo prvi put bili ovdje, samo u siječnju 2007. bilo je tanko sa snijegom i pretoplo za to doba godine. Sve druge pute i godine, snijega je bilo u izobilju usprkos niskom nadmorskom području. S obzirom na relativnu blizinu, vrlo jednostavnu i laku dostupnost, te ipak vrlo zadovoljavajući broj kilometara staza, Salzburger Sportwelt je vrlo popularan među skijašima i ljubiteljima snježnih radosti iz Hrvatske i okolnih zemalja. Ako netko odluči nakon ovog teksta prvi put doći u ovaj snježni raj, nadam se da se neće pokajati i da će uživati, baš kao što mi uživamo već godinama.