Gastein/Grossarl – za istinske zaljubljenike u odmor

U Gasteinertal se može ući s dvije strane; dolazeći Tauern autocestom iz pravca Karavanki, izađete na izlazu za Spittal, vozite 35km do Mallnitza i tu se ukrcate na auto-vlak Mallnitz-Bockstein, te kroz Tauern tunel izađete u Gastein dolinu za cca.11 minuta. Karta u jednom smjeru košta 17€, a povratna 30€ za osobni automobil bez obzira na broj putnika u njemu. Vlak ide svakih 60 minuta. Drugi ulaz u dolinu je sa sjeverne strane, točnije od Spittala produžite ravno Tauern autocestom 94km, izađete s nje u Bischofshofenu, te, nakon cca dvadesetak kilometara, skrenete s državne ceste koja vodi prema Zell am See-u u Gastein dolinu kroz Klammtunnel. S ove strane prvo veće mjesto je Dorfgastein. Put kroz Gasteiner dolinu od tunela do tunela je 30km.

Mountain covered by snow on a sunny day.

Osim već spomenutog Dorfgasteina, u dolini se nalaze još Bad Hofgastein (u kojem smo mi odsjeli oba puta), te najpoznatiji Bad Gastein. Cijelo skijaško područje južno od Salzburga zove se Ski Amade, s naglaskom na e, po Amadeusu. Ono se sastoji od pet resorta: Salzburger Sportwelt, Schladming Dachstein, Gastein, Grossarltal i Hochkoenig. Dolina Gastein se sastoji od 4 odvojena skijališta koja broje ukupno 195km staza. Iako Austrijanci vode Grossarltal kao odvojeno područje, ono je povezano zajedničkim skijalištem sa Gastein dolinom, a drugog skijališta u toj dolini nema, tako da ga opisujem u ovom postu.

Ski hut on the moountain covered by snow.

Najveće skijalište je Skischaukel Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel koje broji 90km staza (crne 3%, crvene 60%, plave 37%).

Modern building in the mountain valley covered by snow.

Drugo po veličini je Skischaukel Dorfgastein-Grossarltal sa svojih 75km staza (crne 15%, crvene 51%, plave 34%).

Ski panorama at the board with skis lean on it.

Tu je potom skijalište ledenjačke konfiguracije Sportgastein s 18km staza (crne 8%, crvene 72%, plave 20%).
Najmanje skijalište je Graukogel, iznad Bad Gasteina sa svojih 12km staza (crne 17%, crvene 50%, plave 33%).

An old ski lift.

Između svih mjesta u dolini Gastein, od Sportgasteina do Dorfgasteina voze ski-busovi, koji su besplatni za sve one s važećim ski passom. Tako br.4 vozi od Sportgasteina do Bad Hofgasteina cca. 40min, a br.3 od Bad Hofgasteina do Dorfgasteina za cca. 13min. Budući da oni koji odsjednu u Bad Hofgasteinu nemaju mogućnost direktnog pristupa ski-stazama, onda im je najjednostavnije ukrcati se na ski-bus br.1, 2 ili 6 iz samog mjesta do dna gondole za Schlossalm ili do doline Angertal u centru skijališta Schlossalm-Stubnerkogel. Od 2016-20 Gasteiner Bergbahnen je planirao uložiti oko 85 miliona Eura u modernizaciju žičara na cjelokupnom skijalištu. Mnogi važni projekti su završeni 2017-2018. a od 01.12. 2018. u pogonu je nova Sclossalm gondola za 10 ljudi, dužine 3.160 metara. Tako više nema presjedanja na srednjoj stanici, pa je novi moto: “non stop to the top”.

Cloudy sky with wind above the top of the mountains.

Bad Hofgastein

Bez obzira što nema direktni pristup na staze, mislim da je Bad Hofgastein najprihvatljiviji za smještaj jer jednostavno nudi sve što možete poželjet, ako su vam sport i rekreacija na prvom mjestu. Tu su najveće i napoznatije terme u dolini, pa i šire, Alpentherme Gastein, s bezbroj sadržaja – Family World (bazen s dvije duge tube, Blach Hole rafting tuba i Speed tuba s mjerenjem vremena; zatim Lazy River, Multimedia Dome i bezbroj vanjskih sadržaja u kasno proljeće i ljeto), Relax World (veliki unutarnji i vanjski bazen s grijanom vodom, vanjski bazen za plivanje s normalno toplom vodom, vodene ležaljke, vodeni masažeri, gejziri itd), Sauna World i Ladies World. Karte za ulaz se mogu kombinirati, postoji dnevna karta i ona u trajanju do 4 sata, zatim obiteljska 2+2 ili 2+1 itd. U sklopu terma se nalazi i veliki fitness centar (dnevna karta je 8€). U mjestu postoje još dvorana za tenis, košarku, veliko klizalište u centru mjesta, odvojeno klizalište za curling odmah pokraj… jednostavno, cijelo mjesto diše sportski. Postoje terme i u Bad Gasteinu (Felsentherme Gastein), te u Dorfgasteinu (Solarbad Dorfgastein). Tko voli shopping također može doći na svoje jer postoji nekoliko dobrih boutiqua s poznatim i manje poznatim markama robe i cipela.

Swimming pool full of people and children.
Alpentherme Gastein
Skaters on the skating rink in the evening in the center of a small town.
Klizalište u Bad Hofgasteinu

Bad Gastein

Bad Gastein je najstarije mjesto u dolini i ima specifičan položaj na stijeni i pod njom, a poznat je po svom vodopadu usred mjesta. Također je poznat po toplicama, a hoteli su građeni u Belle Epoque stilu. Šetajući mjestom, imao sam osjećaj da sam se vratio u daleku prošlost ili da glumim u nekom crno-bijelom filmu. Ako ne odsjednete u Bad Gasteinu, svakako nađite malo slobodnog vremena da ga obiđete.

Small town with waterfall in the mountain.

DORFGASTEIN – GROSSARL

Skijaški gledano, moj favorit je definitivno skijalište Dorfgastein-Grossarl, i to strana od Grossarla. Od vrha Fulseck (2033m) gdje vas vozi gondola iz Dorfa, crvenom širokom stazom krenete prema Grossarlu, nastavite plavom stazom kroz šumu, te se spojite na crvenu stazu do dna. U jednom dahu od vrha do dna cca. 7km – čista divota! Od dna voze dvije gondole, tako da nema velike gužve. Na vrhu je plava staza, izvrsna za djecu i početnike (djeca mogu skijati kroz iglue ili se okušati u dječjem veleslalomu). Također je odlična crvena staza od vrha prema Dorfu. Naravno, i s te strane može se odskijati s vrha do dna, a za to postoji nekoliko varijanti. Od restauranta na stazama izdvojio bih odlične Laireitalm, odmah kraj gornjeg izlaza iz gondole iz Grossarla, te Gehwolfhuette također na strani skijališta prema Grossarlu. Tu je također Reiterhuette kraj srednje stanice gondole iz Dorfgasteina.

Ski hut on the top of the mountain with flags in front of it.
Laireitalm
Mountain village covered by snow.
Grossarl
Skiers on the ski slope on the top of the mountain.
Pogled na staze prema Grossarlu

SCHLOSSALM – AGNERTAL – STUBNERKOGEL

Skijalište Schlossalm-Stubnerkogel također nudi svoje čari, pogotovo za početnike i ljubitelje skijanja kroz šumu. Naravno da mogu pronaći nešto za sebe i oni koji vole brže skijanje. Ispod Schlossalma se nalazi i najduža staza istočnih Alpa, s vrha Hohe Scharte do samog dna u Hofgasteinu, duga 10,4km. Iako je crvene markacije, realno je plava osim jednog malog strmijeg dijela na sredini staze. U dolini Anger, između Schlossalma i Stubnera se nalazi ski-centar unikatnog izgleda, u kojem su restaurant i Intersportova trgovina s prodajom i iznajmljivanjem. Tu su i ski-škole, skijališta za djecu…pravi mali mravinjak od ljudi. Na vrhu Stubnerkogel (2.251m) se nalazi 140m dug viseći most, koji je prvi takav na visini od 2.250 metara, te se po njemu može hodati tijekom cijele godine. 400 metara južnije od gornje stanice gondole na Stubnerkogelu se nalazi Rock Trail Stubnerkogel – prekrasan vidikovac s nogostupom dugim 100 metara uz samu planinu. Treća zanimljivost je panoramna platforma „Glocknerblick“. Naš omiljeni restaurant na stazama je Weitmoser Schlossalm s odličnom hranom i atmosferom.

Ski run between the trees in the mountain.
People on the suspension bridge on the top of the mountain.
Skier on the slope and the panorama platform in the backround.

Smještaj nam je bio odličan: oba puta smo odsjeli u „AlpenParks Residence“ u centru Bad Hofgasteina. To je novije izgrađeni apart hotel koji nudi uistinu sav komfor koji možete zamisliti, s apartmanima od 70 do 140 kvadratnih metara. U sklopu hotela se nalazi rent-a-ski trgovina u kojoj se može i kupiti ski oprema, te velika garaža koja je uračunata u cijenu (jedno parking mjesto po apartmanu). Svaki apartman ima veliki balkon, u zgradi je lift, te zasebni ski-depo po apartmanu. Preporučio bih još izvrstan restaurant u samom mjestu – Wirtshaus Troepferl, gdje obavezno morate rezervirati stol, ako želite uživati u odličnoj hrani i domaćoj atmosferi. Tu je i odličan caffe bar s perfektnim kolačima Cafe Schwaiger u centru mjesta.

Houses and trees covered by snow.
Pogled iz našeg apartmana u Alpenparks Residence
Sweets and cakes in the cake showcase cooler in a caffee bar.
Cafe Schwaiger

Moj zaključak je da je ovo jedno od kompletnijih skijališta u Austriji, koje nudi gotovo sve što se poželjeti može kad ste na odmoru. Možda je (prirodni) nedostatak mala nadmorska visina naselja, pa se dogodi da ponekad nema snijega u mjestu. No, budući ne skijamo u mjestu, to i nije veliki problem.