Zell am See-Kaprun – sve što možete poželjeti

Nakon prolaska St. Johann im Pongau i izlaska iz Schoenbergtunnela nađete se na Pinzgauer Strasse, tik do rijeke Salzach, okruženi visokim klisurama s kojih vise ledene sige, a brzaci rijeke, snježno okruženje i vječiti hlad davaju pravi planinski dojam. Slijedećih 25 kilometara vozite okruženi planinama, a tada izlazite na prostrani plato, a točno ispred vas se ukaže staza na Schmittenhoheu koja vodi do dna u dolinu. Lijevo od vas pruža vam se pogled na Kitzsteinhorn ledenjak. Sunce obasja vaše auto, a osmijeh vaše lice. Potom prođete shopping predgrađe Zell am Seea, pa tunel Schmitten i izađete na glanu ulicu, odmah pokraj jezera, koja vodi u centar ovog prekrasnog alpskog gradića.

Statue in the center of the small town covered by snow.

Zell am See i Kaprun su dva najveća mjesta u dolini, iako su se toliko nagradili, da uvečer kad se upale svijetla, cijela dolina izgleda kao jedan veliki grad. Domaće brdo iznad Zella zove se Schmittenhohe, domaće brdo iznad Kapruna Maiskogel, a tu je i ledenjak Kitzsteinhorn, čija je početna stanica udaljena desetak minuta automobilom od Kapruna. Od sezone 2019-20, planira se otvorenje velike gondole koja će voditi od Langwied stanice na ledenjaku do gornje stanice gondole na Maiskogelu, pa ćemo tako imati povezana ova dva skijališta.

SCHMITTENHOHE

Planina Schmittenhohe iznad Zell am See-a, s vrhom na 2000 metara, svoj razvoj je počela 1873.god. izgradnjom staze do vrha, a 1874.je izgrađen malen planinski dom. Cesta je proširena 1875, pa su gosti jahali na mazgama do vrha. Carica Eilsabeth (Sissi) je posjetila Schmittenhohe 1885.godine, a Car Franjo Josip 1893. Prva gondola je napravljena 31.12.1927. Sonnenalm žičara je izgrađena 1956. a nova gondola Areitbahn 1971.

Chapel and the restaurant on the top of the mountain covered by snow.

Budući smo navikli zadnjih godina na prevrtljivu klimu, u kojoj redovito prevladava toplije vrijeme nego je to bio slučaj prije nekih trideset ili više godina, tako nas niti jednom, od ovih nekoliko puta koliko smo posjetili ovo područje, toplina nije mimoišla. A dolazili smo u prosincu i u veljači, kad bi vrijeme već uvelike trebalo biti pravo zimsko. Usprkos tome, staze su uvijek savršeno pripremljene, tako da je pravi užitak skijati, a cjelokupni dojam zaokružuje prekrasno jezero u dolini koje kao magnet privlači vaš pogled.

Ski slope with skiers
Skiers in front of the restaurant on the top of the mountain.

Ako krenete od samog vrha brda plavim stazama 1, 2 i 3, pa nastavite crvenom stazom 4 do samog dna i ukrcaja na Areit gondolu, uživat ćete u 6 km dugom spustu. Uz stazu imate tri odlična mjesta za pojesti i popiti: Breiteckalm na stazi 1, Glocknerhaus uz stazu 2, te Areitalm uz stazu 3 između prve izlazne stanice gondole AreitXpress i dna Areitbahna 2. Areitalm je moderan lounge-bar i restaurant, koji ima i terasu s pogledom, a hrana je uglavnom “moderna” (hamburgeri i sl.). Breiteckalm i Glocknerhaus su starinske kolibe sa tradicionalnom austrijskom hranom, koja je uistinu ukusna. Ako se zaustavite u Breiteckalmu, ne propustite njihov tiramisu, najbolji koji smo ikada probali.

A couple of beers and food on the table in the mountain restaurant.
Skiers on the ski slope on the top of the mountain.

Za vrlodobre i odlične skijaše pravi užitak je u komadu odskijati Trass stazu sa samog vrha (ima postavljen označeni start), prvo plavom stazom 1, a zatim crnom stazom 14 do dna s nagibom i do 70% (na dnu ima postavljen cilj). Stvarno fenomenalna staza, čiji donji dio je skoro uvijek u hladu, pa često bude dosta zaleđen. Staza je duga 4 km od vrha do dna. Također su odlične dvije crvene staze: broj 21 prema Viehhofenu u dolinu s druge strane planine, u kojoj se nalaze Saalbach i Hinterglemm, te broj 19, nova Hochmais staza s istoimenog vrha, do samog dna u dolini Schmitten, odakle voze tri gondole: Sonnenalmbahn, Schmittenhohebahn i trassXpress.

An old chapel on the top of the mountain covered by snow.
A sign with ski notifications
Ski slopes that lead down to the valley.

Schmittenhoehe ima 77km staza (crne 17%, crvene 42%, plave 41%) i prostire se od 750m do 2000m nadmorske visine. Iznad samog mjesta postoji i osvjetljena staza za noćno skijanje tri puta tjedno.

A skier on the ski slope above the frozen lake.

MAISKOGEL

Maiskogel je malo obiteljsko skijalište na brdu iznad Kapruna, koje u biti ima dvije staze: plave stazu 31 i 33, koje se nastavljaju jedna na drugu s vrha na 1730m do dna na 768m n/v i koja je duga 7km, te crnu stazu 30, s vrha do dna sjedežnice Almbahn Kaprun. Na ovom brdu se nalazi i ljetno-zimsko sanjkalište Alpine Coaster Maisiflitzer. Na skijalištu imaju dva odlična restauranta: Sauloch Alm, pokraj izlazne stanice gondole, te Stangerbauer uz stazu 33. Maiskogel ima 20km staza (crne 15%, crvene 20%, plave 65%) i prostire se od 768m do 1730m n/v. Kao što sam već spomenuo, od sezone 2019-20. bit će u funkciji nova gondola koja će ovo skijalište povezati s glečerom Kitzsteinhorn.

A view from the glacier toward mountains surrounded by clouds.

KITZSTEINHORN

Ono što je sigurno na cjelokupnom Zell am See-Kaprun skijalištu, uvijek ćete imati gdje skijati. Naime, u blizini Kapruna nalazi se ledenjak Kitzsteinhorn. Ovaj ledenjak je, između ostalog, poznat po jednoj tragediji koja se dogodila 11.11.2000. Naime, tadašnji vlakić koji je vozio tunelom od dna planine do izlazne stanice, zahvatio je požar u kojem je poginulo 155 ljudi, a 12 sretnika se uspjelo spasiti. Tada je vlakić zamjenjen s gondolom. Na Kitzsteinhornu se nalazi Nationalpark Gallery, napravljen u stijeni na 3000m. Obavezno ga posjetite, ulaz je besplatan, a do njega vodi gondola Gipfebahn. Kraj ulaza se nalazi i platforma s prekrasnim pogledom na vrhove planina dokle vam pogled seže. Na ovom glečeru zabavu pronalazi uglavnom mlađa populacija, pogotovo snow-borderi, jer napravljena su tri snow-parka i jedan superpipe. Na ledenjaku se nalazi i strma Black Mamba staza s nagibom od 63%. Skijanje na ledenjaku traje od kraja listopada, pa do početka lipnja. Nama je omiljeni restaurant bio Gletschermule.

A museum in the womb of a mountain.
A restaurant and the cable cars on the glacier.
Snowboarder is jumping in the snowpark.

Kitzsteinhorn ima 41km staza (crne 15%, crvene 54%, plave 31%), a najduža staza je duga 5km. Raspon skijališta je od vrha na 3029m do dna na 2000m.

Ski lift on the top of the glacier on a beautiful sunny day.
A couple by the sign on the top of the glacier.

ZELL AM SEE

Gradić Zell am See leži na stopalu Schmittenhohe brda, odmah pokraj jezera po kojem je i dobio ime. Ima oko 9.900 stanovnika i nalazi se na 750m n/v. Jezero Zeller, poznato kao i Zeller See, prima mnogo sunčevih zraka, pa se brzo ugrije i dostiže temperaturu od 25 stupnjeva u vručim ljetima. Zbog toga u jesen i zimu, jezero djeluje kao klimatski regulator i održava regiju topliju od ostalih gradova na istoj nadmorskoj visini. Zeller See je jedno od najčistijih jezera Europe i dom je mnogih vrsta ribe poput štuka, pastrva, smuđa, linjka, šarana, deverike i žutoperki. Dužina jezera je cca. 4km a širina cca.1,3km, s najdubljom točkom od 68,75m. Zell am See se u početku zvao Zeller im Pinzgau, a sadašnje ime je dobio 1810. godine. Prednost gradića je što je prekrasan i zimi, kad poslije skijanja možete prošetati uz zaleđeno jezero i ljeti, kad sve odiše šarenim bojama cvijeća i raznih ptica, pataka i gusaka koji uživaju u čistoj vodi jezera.

An old church in the center of the small town.
A family of geese near the lake.
Geese and ducks in the frozen lake in front of the hotel.

Zell am See diše totalno turistički, s bezbroj restorana i barova, prekrasnom šetnicom oko jezera, a ono što ga čini specifičnim je željeznička stanica u centru gradića izgrađena 1875. godine, pa vlakovi prolaze tik uz jezero 24 sata dnevno. Zell am see ima, isto tako, dobar izbor za one koji vole shopping. Mi smo odsjeli u nekoliko hotela u mjestu, a svakako bih izdvojio hotel Fischenwirt u samom centru i pješačkoj zoni, te Villu Klothilde u blizini dvosjedežnice za noćno skijanje. Super atmosfera i hrana je u Villa Crazy Daisy, koji ima sve što zaželite: restaurant s barom (za koji je najbolje napraviti rezervaciju, jer je uglavnom uvijek pun) u prizemlju ispred kojeg je terasa s Apres-skijem, te bar na prvom katu s muzikom uživom i partyjaškom atmosferom do kasno u noć. Također bih spomenuo vrlo dobar restaurant Traube i pizzeriju Giuseppe u pješačkoj zoni, s dobrom hranom i atmosferom. ako želite odlične kolače i kavu, obavezno posjetite Seegasse Cafe.

A town park next to the railroad.
A flower plane next to the lake and the town with a mountain above in the background.

KAPRUN

Iako je u sjeni poznatijeg Zella, ovaj mali gradić sa svojih 3.100 stanovnika, ima svoje ljepote zbog kojih vrijedi posjetiti ga, ako se već nađete u blizini. Prvi put je spomenut još davne 931. godine kao Chataprunnin (od Keltskog izraza za “bijelavoda”). Pet minuta pješice od samog centra mjesta nalazi se lijepi dvorac Burg Kaprun izgrađen u 12. stoljeću. Svakako prošetajte do njega ulicom Schlossstrasse, a uz put možete svratiti i u muzej oldtimera Votter’s Oldtimer Museum, za ljubitelje starih automobila. Na putu iz Zella, a prije ulaska u Kaprun, nalazi se i veliki Tauern Spa centar s termalnim izvorima i wellnessom.

Main square in the small town.
Oldtimer museum.
An old castle surrounded by mountains.

Budući smo iskusili Zell am See – Kaprun regiju i zimi i u kasno proljeće, bez ikakve sumnje možemo preporučiti svima koji vole skijanje, bordanje, šetnje, uživanje, kupanje, fotografiranje da posjete ovo mjesto u austrijskim Alpama čim prije.