Ljubljana – ljubazni ljudi i ugodna atmosfera

Odsjeli smo u City hotelu u centru Ljubljane i bez pretjerivanja mogu reći da imaju najbolje, najsimpatičnije i najgostoljubivije cure na recepciji od svih hotela u kojima smo do sada odsjeli, u bilo kojem gradu. Dobili smo veliku luksuznu dvokrevetnu sobu i preporuku gdje da jedemo i izađemo uvečer. I u oba slučaja nas nisu prevarili. Jeli smo u restoranu Most, na šetnici uz rijeku Ljubljanicu i hrana je bila izvrsna, a uvečer smo bili u Cutty Sark Pubu, gdje je atmosfera bila fantastična, baš kao i pileći kroketi s vrlo dobrim slovenskim vinom. A cijene… to je već bila prava stvar. Tri porcije tih kroketa i osam čaša vina platili smo 30€. U centru glavnog grada jedne države, u najpopularnijem baru. Sjedali smo do kasno i uživali u svakom trenutku.

Meat and potatoes on the table.
People are having lunch at an outdoor restaurant with a church in the background.

Osim ova dva lokala, bili smo još u Pavin Caffe s odličnim kolačima i sladoledom, te u Cacao slastičarni na dva kata, koji također ima široki izbor izvrsnih kolača, te u pubu Premier, u kojem smo gledali englesku Premier League, a koji se nalazi između restorana Most i slastičarne Cacao. Baš kao i u hotelu, osoblje u svim spomenutim lokalima je izuzetno ljubazno i prijateljski raspoloženo. Generalno, Ljubljanu ćemo pamtiti kao jedan od gradova s najljubaznijim ljudima, koje smo posjetili do sada.

People are having coffee break at an outdoor caffe.
The old part of the town.

Ljubljana je još 2016. godine proglašena pobjednikom European Green Capital, te je jedan od vodećih gradova  u smislu prakse zaštite okoliša, a što se odnosi na energiju, emisije i recikliranje. Ono što kao običnom posjetitelju grada upadne u oči su izuzetno čiste ulice, barem one po kojima smo mi šetali. A krajnje točke su nam bile Novi trg – Cankarjev dom – Kongresni trg – Prešernov trg – City hotel – Zmajski most – Grajski grič – Stari trg. Stari dio grada uz Ljubljanicu jednostavno je prekrasan i istinski je užitak prošetati uz rijeku, s obje strane, pa uzbrdo do dvorca, te pošljunčanim puteljkom između slikovitog drvoreda po cijelom Grajskom griču.

Castle on the top of the hill.
Panoramic view to the city roofs.

Naravno, uvijek imate opciju razgleda grada iz brodića koji plove Ljubljanicom. Poseban užitak i doživljaj svakog grada na rijeci, kanalu ili uz more, upravo je razgled s brodom. Možete iznajmiti i bicikl, no Ljubljana nije poput Amsterdama ili Roterdama ravna, pa ako niste baš u dobroj biciklističkoj formi, možda to bolje ostaviti za neki drugi grad.

A boat is sailing in the canal surrounded by the old houses.
Riding a bike down the street.

Budući Ljubljana ima titulu najzelenijeg grada u Europi, onda je i logično da ima puno parkova. Najveći od njih je Tivoli park na sjeverozapadu grada, koji je uistinu ogroman, pa u njemu možete provesti i nekoliko sati. Tu je, naravno, već spomenuti Grajski grič, pa park Kodeljevo, Kongresni trg, Botanički vrt, Miklošićev park i mnogi drugi.

The square surrounded by the old buildings.
Bridges over green river and the old buildings around.
The river in the center of the town surrounded by greenery and the houses.

Na kraju, spomenut ću i shopping: dva velika shopping centra nalaze se u Ljubljani, i to BTC City shopping centar sa Cityparkom u istočnom dijelu grada, te centar Supernova na jugoistoku grada. Naravno, u centru grada nalaze se trgovine poznatih svjetskih brendova. Ljubljana je srednje europski grad sa svojom posebnom dušom i atmosferom. Nije to razvikan i prenapućen grad s milijunima turista, ali je definitivno jedan od onih koji ostave trag u sjećanju i onu, uvijek tinjajuću želju da mu se ponovo vratite. Ako do sada nikada niste bili u ovom lijepom gradu, uradite to što prije.